در دنیای موتورهای جستجو ، اصطلاحات و عبارات تخصصی بسیار زیادی وجود دارد. یکی از آنها که احتمالا پیش از این هم شنیدهاید، گوگل بات یا همان ربات گوگل است. یادگیری درباره نحوه کار این ربات از آنجا که تاثیر بسیار زیادی روی نحوه طراحی سایت ها دارد به یک امر الزامی تبدیل شده است.
ربات گوگل یا گوگل بات (Googlebot)
ربات گوگل در واقع یک برنامه توسعه یافته توسط گوگل است که برای کاوش صفحات وب در اینترنت به کار میرود. از این ربات با نامهایی چون کراولر (خزنده) یا اسپایدر (عنکبوت) هم یاد میشود. دو مورد از مهمترین وظایف گوگل بات شامل این کارها میشود:
- کاوش صفحات وب برای یافتن لینکهای جدید به منظور پیدا کردن و ایندکس گذاری محتواهای بیشتر تا جای ممکن.
- جمع آوری اطلاعاتی راجع به هر صفحه وب و به روز رسانی پایگاه داده گوگل.
- گوگل بات در فرایندی توقف ناپذیر، صفحه به صفحه گشته و هر کدام از این صفحات را از نظر داشتن لینکهای جدید مورد بررسی قرار میدهد. در نهایت اطلاعات بدست آمده ذخیره میشوند. همه این فرایند به صورت کاملا خودکار انجام میشود. گوگل بات ممکن است که
- یک صفحه وب خاص را بارها کراول کند ولی تعداد دفعات این کار پیش بینی پذیر نیست.گوگل از کراولرهای مختلفی که هر کدامشان از سرورها و مکانهای متفاوتی نشأت گرفتهاند برای ایجاد یک جریان مستمر در ایندکس گذاری صفحات وب استفاده میکند.
دلیل اهمیت ربات گوگل چیست؟
میتوان این ربات را ابزار اصلی گوگل برای درک سایت ها دانست. گوگل به تنهایی تاثیر بسیار زیادی روی موفقیت سایتها دارد. این پلتفرم با اختلاف محبوبترین موتور جستجوی دنیا است. بنابراین حجم زیادی از ترافیک سایتها از سوی آن تامین میشود. به همین دلیل است که همواره توصیه میشود فعالیتهای سئوی سایت را با تمرکز بر موتور جستجوی گوگل انجام دهید. گوگل برای هدایت کاربران به سمت محتوای شما به دو چیز نیاز دارد:
در وهله اول باید از وجود داشتن محتوای شما خبر داشته باشد.باید به اندازه کافی راجع به محتوای شما اطلاعات داشته باشد تا بداند که چه جستجوهایی را به سمت آن هدایت کند.گوگل بات در هر دو مورد ذکر شده موثر است. این کراولر در قدم اول، وظیفه پیدا کردن همه صفحات سایت شما و اطلاع دادن به گوگل درباره آن را بر عهده دارد. علاوه بر این، با فراهم آوردن اطلاعات مورد نیاز گوگل به آن کمک میکند که هر صفحه وب را به مخاطبان اصلیاش متصل کند.
البته گوگل بات مسئولیت ارزیابی اطلاعات جمع آوری شده را بر عهده ندارد. ولی وجود آن برای شکل گیری این فرایند، ضروری است.در مجموع میتوان گفت که گوگل بات تاثیر بسیار عمیقی روی تعداد بازدیدگنندگان سایتها از طریق موتور جستجوی گوگل دارد. پس اگر میخواهید مخاطبان بیشتری جذب کنید باید همه موارد در خواستی این کراولر را در اختیارش بگذارید.
انواع ربات
ربات های مختلفی توسط گوگل ایجاد شده اند که هرکدام دستورالعمل مشخص خود را دارند.
به عنوان مثال ربات AdsBot کیفیت تبلیغ ها را چک می کند. همینطور ربات اپلیکشن اندروید گوگل به بررسی اپ های اندرویدی می پردازد. مهمترین ربات ها برای ما عبارتند از:
- Googlebot desktop: این ربات به بررسی و ایندکس نسخه دسکتاپی وب سایت ها می ردازد.
- Googlebot mobile: این ربات به بررسی و ایندکس نسخه مویابلی سایت ها می پردازد.
- Googlebot Video: این ربات به بررسی ویدئوهای موجود در وب می پردازد.
- Googlebot Images: این ربات به پایش تصاویر موجود در وب می پردازد.
- Googlebot News: این ربات مختص سایت های خبری است.
بهینه سازی سایت برای گوگل بات
نکته قطعی این است که ربات گوگل دیر یا زود سایت شما را پیدا خواهد کرد. پس از لحاظ تئوری شما مجبور نیستید کاری انجام دهید. با این حال مراحلی وجود دارد که میتوانید برای سرعت بخشیدن به این فرایند انجام دهید. این مراحل در قالب سئو انجام میشوند. سئو از تکنیکهای بسیار گستردهای برخوردار است. اما در ادامه به برخی از مهمترین استراتژیهای آن که میتوانند کار گوگل بات را سادهتر کنند میپردازیم.
برای شروع، موارد زیر را مورد توجه قرار دهید:
از قابل رویت بودن سایت خود برای موتورهای جستجو مطمئن شوید. این کار به راحتی با انجام تنطیماتی در داشبورد وردپرس قابل انجام است.از لینکهای نوفالو (nofollow) در سایت خود استفاده نکنید یا تعداد آنها را به حداقل برسانید. این دسته از لینکها به کراولرهایی مثل گوگل بات میگویند که به دنبال منبع آنها نباشند.
ضمن اینکه هرگز نباید از چنین لینکهایی به عنوان لینک داخلی استفاده کنید.برای وبسایت خود یک نقشه سایت ایجاد کنید. این نقشه لیستی از همه صفحات سایت واطلاعات کلیدی درباره آنها است. این لیست به شکلی ساماندهی شده است که برای گوگل بات قابل فهم باشد.
گوگل بات میتواند از نقشه سایت برای یادگیری درباره سایت مورد نظر و یافتن همه محتواهای موجود در آن استفاده کند. ایجاد نقشه سایت به راحتی با پلاگینهایی مثل Yoast SEO قابل انجام است.از کنسول جستجوی گوگل استفاده کنید. در این کنسول مجموعهای از ابزارها وجود دارند که میتواند کارهای متنوعی را انجام دهند.
به عنوان مثال میتوانید نقشه سایت خود را ثبت کنید تا ربات گوگل سریعتر از همیشه آن را پیدا کند. ضمن اینکه در صورت وجود خطاهایی در صفحات وبسایت شما، توصیههایی مبنی بر رفع آن ها دریافت خواهید کرد.
۴ نکته مهم در مورد گوگل بات
در ابتدای این مطلب سعی کردیم به پرسش گوگل بات چیست پاسخ کوتاه و دقیقی بدهیم و در ادامه قصد داریم به نکاتی بپردازیم که بد نیست در مورد گوگل بات و نحوه ی نمایه سازی مطالب بدانید. در واقع دانستن این نکات ظریف به شما کمک می کند دقیق تر پاسخ سوال گوگل بات چیست را دریابید.
گوگل بات برخی از URL ها را رد می کند.
در ادامه ی بررسی سوال گوگل بات چیست و چگونه کار می کند بد نیست بدانید گوگل بات برخی از URL ها را رد می کند. در واقع هر چه سایت شما بزرگتر باشد بیشتر در معرض عدم نمایه سازی برخی URL های خود خواهید بود. گوگل به دو دلیل مجبور است از برخی URL ها بدون نمایه سازی بگذرد.منابع گوگل محدود است و هرزنامه زیادی در وب وجود دارد.
بنابراین گوگل باید مکانیسم هایی را برای جلوگیری از بازدید از صفحات با کیفیت پایین ایجاد کند در نتیجه گوگل بات مهمترین صفحات را در اولویت نمایه سازی قرار می دهد.گوگل طوری طراحی شده است که همیشه در دسترس کاربر باشد. در نتیجه برای جلوگیری از خراب شدن سرور خزیدن گوگل بات و نمایه سازی را محدود می کند.
در اینجا این پرسش مطرح می شود گوگل بات بر چه اساسی URL ها را برای نمایه سازی انتخاب می کند؟باید گفت گوگل بات بر اساس محبوبیت یک URL و اهمیت نمایه سازی یک URL مشخص برای حفظ تازگی فهرست جستجوی گوگل، اقدام به انتخاب و نمایه سازی URL ها می کند.
بات های گوگل صفحات را برای بازیابی دوباره به دسته های مختلف تقسیم می کند.
گوگل مایل است نتایج جستجو تا حد ممکن تازه و بروز باشند. این کار تنها درصورتی امکان پذیر است که مکانیزمی برای بازیابی مجدد محتوایی که قبلا نمایه سازی شده وجود داشته باشد. گوگل بات در راستای به حداقل رساندن میزان مشاهده محتوای کهنه در جستجوی وب، بر اساس تعداد دفعاتی که تصمیم به بازخوانی صفحات مختلف می گیرد آنها را به دسته هایی تقسیم می کند. بنابراین اگر صفحات شما به دفعات دلخواه شما نمایه سازی نشده اند به احتمال زیاد در یک ردیف اسناد با فاصله زمانی بیشتر خزیدن قرار دارند.
گوگل بات نمایه سازی را بر اساس نرخ کلیک و لینک های داخلی اولویت بندی می کند.
دانستن این نکته به شما کمک می کند به طور دقیق بدانید گوگل بات چیست و دقیقا چه کاری انجام می دهد. علاوه بر زمان بندی براساس فاصله زمانی و بروزرسانی یک سند، گوگل بات از معیارهای دیگری نیز برای نمایه سازی یک صفحه استفاده می کند. به عنوان مثال اهمیت سند که با یک نمره اندازه گیری می شود مانند PageRank صفحه و نرخ کلیک و تعداد لینک های داخلی و بک لینک های یک صفحه. در واقع میزان اعتبار یک صفحه با توجه به این معیارهای سنجیده شده و سپس بر اساس همین معیارها نمایه سازی انجام می شود.
همه ی لینک های یک صفحه برای بات های گوگل یکسان نیستند.
گوگل به خوبی آگاه است که برخی از پیوندهای یک صفحه مشخص از دیگران برجسته تر هستند در نتیجه ممکن است با این پیوندها متفاوت رفتار کند. در واقع گوگل همواره در حال تجزیه و تحلیل لینک ها بر اساس ویژگی های مختلف آنها است. به عنوان مثال ممکن است به اندازه قلم و محل قرارگیری لینک حساس باشد. در واقع هر چه لینک های داخلی و بک لینک های یک صفحه بیشتر، بهتر و معتبرتر باشند، بیشتر مورد توجه گوگل بات در روند نمایه سازی قرار می گیرد.
بررسی رفتار گوگل بات در سایت شما
برای بررسی تعداد دفعات سر زدن گوگل بات به سایت خودتان و نحوه عملکرد آن میتوانید از فایلهای لاگ خود استفاده کنید. ضمن اینکه میتوانید به بخش Crawl section از سرچ کنسول گوگل هم بروید. برای اینکه از فرایندهای پیشرفتهای برای بهبود عملکرد ربات گوگل در سایت خود بهره ببرید، میتوانید از ابزارهایی مثل kibana استفاده نمایید.
از آنجا که آدرس آیپی سایتها مرتبا تغییر میکند، گوگل قادر به اشتراک گذاری لیست آیپیهای بررسی شده توسط گوگل بات نیست. بنابراین اگر میخواهید از حضور گوگل بات از سایت خود مطمئن شوید میتوانید از جستجوی برعکس آی پی استفاده کنید.
و در آخر...
گوگل بات ربات کوچکی است که از سایت شما بازدید میکند. تعداد دفعات بازدید این ربات از سایت شما با ایجاد تغییرات فنی یا اضافه کردن محتوای جدید به آن، بیشتر و بیشتر خواهد شد. بدین ترتیب، تغییرات ایجاد شده توسط شما با سرعت بیشتری روی بهینه سازی رتبه سایت در نتایج جستجوی گوگل، تاثیرگذار خواهند بود.
ربات گوگل یا گوگل بات (Googlebot)
برای مشاهده مقالات بیشتر در مورد سئو سایت و طراحی سایت به صفحه مقالات اصفهان وب مراجعه نمایید.
نظر دهید
ایمیل شما منتشر نخواهد شد *